Off Road-grants for two young CCB-researchers

Twee talentvolle onderzoekers van de onderzoeksafdeling ‘Cel en Chemische Biologie’ hebben elk een  Off Road beurs van 100.000 euro van wetenschapsfinancier ZonMW ontvangen. Doel van deze financiering is om jonge (bio)medische, gezondheidsonderzoekers uit te dagen om nieuwe inzichten te verkrijgen en onverwachte doorbraken in medisch en/of gezondheidsonderzoek te bewerkstellingen.

Off Road-grants for two young CCB-researchers

Monique Mulder heeft een uniek chemisch gereedschap ontwikkeld dat precies in kaart brengt welke enzymen actief zijn bij het plaatsen van een ubiquitinevlag, een markering dat erop gericht is gevaarlijke eiwitten zo snel mogelijk te herkennen en af te breken. Met deze beurs wil de onderzoekster dit gereedschap toepassen in een onderzoek naar de ziekte van Huntington, een ziekte gekenmerkt door de ophoping en klontering van het mutante huntingtin eiwit in de hersenen. Het bevorderen van de afbraak van het mutante huntington eiwit, mede door de identificatie en modulatie van betrokken enzymen, kan een belangrijke rol gaan spelen in de zoektocht tot een specifiek medicijn voor Huntington.

Gerbrand van der Heden van Noort richt zich met deze beurs op het ontwikkelen van nieuwe medicatie tegen de Legionellabacterie. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica is erg belangrijk omdat steeds meer bacteriën ongevoelig of geheel resistent worden voor de huidige medicijnen. De bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt blijkt specifiek een klein menselijk eiwit te gebruiken op een manier die afwijkt van de normale functie van dit eiwit. Onderzocht zal worden hoe dit proces precies werkt en hoe het gestopt kan worden, wat mogelijk kan leiden tot nieuwe medicatie tegen de veteranenziekte veroorzakende bacterie.

Groups

Collaborate with us

Looking for information on one of our topics, a new place to conduct your research or experienced research to join forces with?  Feel free to contact us.!

Read more