Toewijzing drie vernieuwende onderzoeksprojecten via Open Competitie ENW-M voor LUMC

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft achttien aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd, waarvan drie beurzen voor het LUMC. De onderzoeksvoorstellen van professor Alfred Vertegaal/dr. Jolien Suurmond, dr. Gerbrand van der Heden van Noort en dr. Annemarthe van der Veen zijn toegewezen. M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Toewijzing drie vernieuwende onderzoeksprojecten via Open Competitie ENW-M voor LUMC

Het ontrafelen van de groeiende ubiquitine code
dr. Gerbrand van der Heden van Noort
Signaal eiwitten spelen een belangrijke rol in het oplossen van problemen, zoals infectie of DNA schade, in de cel. Eén van die signalen wordt teweeg gebracht door een klein eiwit genaamd ubiquitine. Het is recent gebleken dat ubiquitine in veel meer processen is betrokken dan tot nu toe bekend was en ook op een andere manier dan altijd voor mogelijk werd gehouden. Wij gaan met behulp van nieuw te ontwikkelen chemisch gereedschap onderzoeken hoe dit nu precies werkt, welke enzymen daarbij betrokken zijn en hoe de cel onderscheidt kan maken tussen al die verschillende signalen.

SUMO worstelen met auto-immuun ziekten
prof. dr. Alfred Vertegaal & dr. Jolien Suurmond
Het immuunsysteem is essentieel om ons lichaam te beschermen tegen infecties. B-cellen produceren antistoffen, die bacteriën en virussen helpen bestrijden. Overactieve B-cellen in ons immuunsysteem kunnen echter auto-immuunziekten veroorzaken. Overleving en dood van B-cellen zijn van cruciaal belang om de balans te behouden binnen een goed functionerend immuunsysteem en om daarmee auto-immuniteit te voorkomen. In dit project zullen we een nieuw anti-celdoodsignaal in B-cellen bestuderen, waarbij kleine eiwitten uit de SUMO familie betrokken zijn. We zullen deze SUMO-signaalroute in B-cellen ontleden en SUMO-remmers testen als wapen tegen auto-immuniteit.

Vault RNAs: klein maar krachtig.
dr. Annemarthe van der Veen
Alle cellen in ons lichaam bevatten zogeheten vault RNAs. Vault RNAs zijn kleine RNA moleculen die niet voor een eiwit coderen. De hoeveelheid vault RNA in een cel gaat snel omhoog wanneer deze cel geïnfecteerd wordt door een virus. Het is echter niet bekend hoe grote hoeveelheden vault RNAs het verloop van de virus infectie beïnvloeden. De onderzoekers gaan daarom de rol van vault RNAs tijdens virale infecties bestuderen. Het uiteindelijke doel is om te ontdekken of vault RNAs een nieuw doelwit kunnen vormen voor de ontwikkeling van nieuwe anti-virale middelen.

(Origineel persbericht door NWO)

Groups

Collaborate with us

Looking for information on one of our topics, a new place to conduct your research or experienced research to join forces with?  Feel free to contact us.!

Read more