KWF Project Agustin Enciso Martinez en Peter ten Dijke,

Een vernieuwende methode voor biomarkeranalyse bij patiënten met alvleesklierkanker.

Foto v.l.n.r.: Sven Mieog, Agustin Enciso Martinez, Peter ten Dijke, Alexander Vahrmeijer, Bert Bonsing en Martijn van Dam

Bij patiënten met agressieve alvleesklierkanker is een chirurgische behandeling nodig. Om de tumor volledig te verwijderen moet de chirurg onderscheid kunnen maken tussen tumor- en gezond weefsel. Fluorescentie-geleide chirurgie kan daarbij helpen. De fluorescente stof (SGM-101) wordt via een infuus toegediend in de bloedbaan en bindt zich aan tumorcellen. Als de chirurg tijdens de operatie met een speciale camera kijkt, ziet hij of zij de fluorescente stof oplichten. Daardoor is het makkelijker om de tumor op te sporen en helemaal te verwijderen.

De onderzoeksgroep van Alexander Vahrmeijer heeft 489.767,70 euro gekregen om verder onderzoek te doen naar de werking van de stof SGM-101 bij patiënten die voor de operatie bestraling en/of chemotherapie hebben gehad. Binnen de groep werken Sven Mieog, Bert Bonsing, Martijn van Dam en Vahrmeijer van de afdeling Heelkunde samen met Agustin Enciso Martinez en Peter ten Dijke van de afdeling Cel- en Chemische Biologie.

Door het effect van de behandeling is het bij deze patiënten vaak nog lastig om onderscheid te maken tussen tumor- en gezond weefsel. In samenwerking met Ten Dijke en Enciso Martinez wordt gekeken naar welke mogelijkheden de stof ‘SGM-101’ biedt bij nieuwe methoden om onderzoek uit te voeren naar het gebruik van ziektemarkers (biomarkers) voor (alvleesklier)kanker. Het gaat hierbij om het detecteren van zeer kleine tumorfragmenten, Tumor-derived Extracellular Vesicles, die in de toekomst mogelijk gebruikt kunnen worden voor vroege detectie en monitoring van kanker en de behandeling van kanker.

 

Foto v.l.n.r.: Sven Mieog, Agustin Enciso Martinez, Peter ten Dijke, Alexander Vahrmeijer, Bert Bonsing en Martijn van Dam

Groups

Collaborate with us

Looking for information on one of our topics, a new place to conduct your research or experienced research to join forces with?  Feel free to contact us.!

Read more