REGeRNA project - Herstel van hartcellen

Het project "Cardiac regeneration by mRNA-triggered proliferation of cardiomyocytes" (REGeRNA) is bedoeld om het verlies van hartcellen door hartfalen aan te pakken - een aandoening waaraan momenteel meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd lijden.

REGeRNA project - Herstel van hartcellen

Hartfalen treft wereldwijd meer dan 64 miljoen mensen en is uitgegroeid tot een wereldwijde gezondheidsprioriteit vanwege de enorme klinische, sociale en economische last die het veroorzaakt. "Hoewel de medische vooruitgang de resultaten van hartfalen aanzienlijk heeft verbeterd, zijn de huidige behandelingen niet altijd effectief en slagen ze er niet in de belangrijkste onderliggende oorzaak aan te pakken: het massale verlies van hartspiercellen (cardiomyocyten) in beschadigde gebieden", zegt Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie.

Het REGeRNA-project, gecoördineerd door Philippe Menasché van de Universiteit van Paris Descartes, is opgezet om dit probleem aan te pakken. Marie-José Goumans, hoogleraar Cardiovasculaire celbiologie, legt uit: "Ons uiteindelijke doel is de deling van cardiomyocyten na een hartaanval weer mogelijk te maken, zodat het volwassen hart zichzelf kan herstellen en verloren cellen kan vervangen". Menasché en projectpartners Mummery en Goumans zullen gebruik maken van nanodeeltjes-technologie om synthetisch mRNA van cardiomyocyten te maken (dezelfde technologie die wordt gebruikt in het COVID-19 mRNA-vaccin). "Op die manier kunnen we in een processen reactiveren die de toename en ontwikkeling van cardiomyocyten bepalen, processen die normaalgesproken kort na de geboorte worden stopgezet", besluit Mummery.

Groups

Collaborate with us

Looking for information on one of our topics, a new place to conduct your research or experienced research to join forces with?  Feel free to contact us.!

Read more